Immersie therapie is een techniek, die in de wereld van de psychologie wordt toegepast, dat erbij bijdraagt dat de patiënt zijn angsten en fobiëen leert overwinnen. Maar, heb je al van 'immersie fotografie' gehoord?
Toen aan Anand Varma door het magazine 'National Geographic' de vraag werd gesteld om een fotografisch verhaal over bijen te maken, wist hij reeds op voorhand dat hij een totaal nieuwe benadering moest aanwenden om van één van de meest gefotografeerde insecten gloednieuwe, en dus nog nooit voordien vertoonde beelden, vast te vastleggen.
Zoals het meestal in het leven gaat, ontmoette hij kort daarop 'toevallig' een zekere Alice Rosenthal, een imker die, net als hem, eveneens in Berkeley, California woont. Rosenthal had een korf dat met de winter worstelde om in leven te blijven. Daarom deed ze Varma het volgende voorstel: ze zouden die korf allebei naar een overdekte schuur verhuizen. Aldoende zou de korf minder last hebben van de koude daarbuiten, en Varma zou dan in staat zijn om de bijen in de korf beter te leren kennen.
Varma: "Indien je in staat bent om in levende lijve alles wat er in zo'n korf omgaat te bestuderen, dan observeer je de dingen die je in boeken leest en van anderen hoort."
Teneinde alles van heel dichtbij te kunnen aanschouwen, bracht hij enkele wijzigingen, zowel aan zijn werkruimte aan, als aan het binnenste van de bijenkorf. Ook kon hij daardoor de verlichting beter aanpassen en diverse verlichtingstechnieken uittesten.
Maar zelf dan was hij nog immer niet in staat om te zien hoe een ei stelselmatig in een volwassen werkster transformeert. Een koningin kan zo'n 2.000-tal eitjes per dag leggen. Nadat de bijenkoningin een eitje in de cel van een honingraat heeft gelegd, voeden de werksters dat eitje enkele dagen lang totdat het in een larve is uitgegroeid. De larve blijft eten, en groeit 10 dagen lang. Daarna sluiten de werksters de cel van boven af, en 11 dagen later komt er een volwassen honingbij uit tevoorschijn.
Nota: daar waar een vrouwtje 21 dagen nodig heeft, hebben mannetjes - zoals je hieronder kunt aanhoren - 24 dagen nodig om uit een onbevrucht eitje tevoorschijn te komen. Mannetjes doen niets. Ze steken niet, werken niet, verdedigen de korf niet, maar eten honing, en blijven in leven, ... totdat het moment is aangekomen om de koningin te bevruchten, en te sterven. Opdracht vervuld!
Varma was in staat om dit allemaal op een meest creatieve manier in beelden vast te leggen. In een laboratorium gebruikte hij een broedmachine ter grootte van een ijskast; met als gevolg, dat hij zowel de temperatuur evenals de vochtigheidsgraad van het binnenste van zo'n overdekte cel nauwkeurig kon afstellen. Op deze wijze kon hij de overkapping wegsnijden en datgene wat er in die cel precies gebeurt waarnemen, zonder dat er schade aan de ontwikkeling van de bij werd aangebracht.
Natuurlijk lukte dit allemaal niet vanaf de eerste keer, waardoor er vele 'proefkonijnen' nooit tot een volwaardige bij uitgroeiden. Ofwel was de temperatuur verkeerd, dan was de vochtigheidsgraad onjuist, en op een bepaald moment nam hij beelden van een mier die een larve aan het opeten was, van een mijt die aanviel, en zo meer.
Maar zijn volhardingsvermogen werd uiteindelijk beloond. Na een 12-tal probeersels over een periode van zes maanden tijd, had hij genoeg beeldmateriaal om een ongelooflijke time-lapse video samen te stellen.
Om over time-lapse fotografie meer aan de weet te komen, verwijs ik je nogmaals naar mijn vorig blogbericht.
Spijtig genoeg heeft geen enkele bij het in die korf overleefd, omdat het ten prooi viel van een mierenplaag. Maar Varma heeft veel dingen met eigen ogen kunnen waarnemen: "Ik kon zien hoe de koningin rondliep en eitjes deponeerde. Ik zag hoe de bijen tevoorschijn kwamen en hoe ze al waggelend de dans aanleerden om de taal te begrijpen, nodig om aan de weet te komen waar de voeding zich bevindt. Bovendien heb ik zoveel dramatische taferelen kunnen observeren, waarvan ik niet wist dat ze in een bijenkorf konden afspelen."
Bekijk de filmclip en geniet van de foto's - en, zoals gewoonlijk zou ik je willen vragen om na te denken..., want:
- Hoe 'weet' de koningin wat haar dit leven te doen staat? (Vergelijk het antwoord met de vraag: 'Hoe 'wist' ikzelf sedert mijn geboorte wat er mij in dit leven te doen staat?')
- Bijen leren andere bijen, met hun microscopisch kleine bijenhersenen, de 'bijendans' aan. Maar wie leerde het de allereerste bijen in een bijenkorf aan? (Besef daarbij dat de 'intelligentie' van de meerderheid van de mensheid even automatisch uit hetzelfde instinctcentrum kan komen als dat van bijen... Tevens is het voor de mens moeilijk te begrijpen 'dat ze worden aangestuurd'. Zelfs oorlogen beginnen niet zomaar ...)
- Besef je, dat de koningin de ge-wil-lige 'slaaf is van een hoger doel' en slechts in functie 'leeft' van het geheel? (Stel dat jij 'koning', of 'koningin' bent van jouw eigen leefwereld/omgeving; dit, in functie van een veel groter geheel, en besef daarbij 'de zin' of 'onzin' van je eigen leven. Bijen zijn niet in staat na te denken. Jij wel.) En, wist je dat veel mensen dermate 'slaven' zijn, dat ze zelfs geen boeien meer nodig hebben om van hun slaaf-zijn te getuigen? En, trek het je niet aan, indien je me niet begrijpt.
- Tenslotte kan een bijenstaat gerust vergeleken worden met een termietenstaat, waarover ik reeds in 2013 iets schreef, (Lees:
Dossier BewustZIJN: Termietenkolonie versus mierenkolonie versus mensenkolonie), en waarin dingen staan die geen mens echt 'begrijpen' kan; met als gevolg, dat ze onmogelijk uit de metaforische Grot, die Plato beschreef, kunnen ontsnappen. Anderzijds: waarom ontsnappen - en, van waaruit?
21 dagen
De eerste 21 dagen van het leven van een bij, gecondenseerd in 60 seconden... Ook kun je aanhoren hoe in een laboratorium koninginnen worden 'geprogrammeerd' om de toekomstige bewoners van de korf tegen een mijtenplaag bestand te maken.