ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kennis is: weten dat tomaat een vrucht is. Wijsheid is: om die niet in fruitsalade te mengen

Wist je dat zeer veel vruchten als groenten worden aanzien?
door Tsenne Kikke - woensdag 11 september 2013 0:26

Een appel is een vrucht, nietwaar? Een banaan dus ook. Maar, hoe zit het met een komkommer? Een groente, nietwaar? Niet waar. Toch niet vanuit een botanisch oogpunt.

Wetenschappelijk gezien is zeer veel voedsel, dat we als groenten beschouwen, eigenlijk vruchten. Bijvoorbeeld: zou je geloven dat bonen, maïs, paprika, erwten, aubergines, pompoenen, komkommers, squash en tomaten allemaal vruchten zijn en dus geen groenten?

Dat komt omdat, botanisch gezien, vruchten deel uitmaken van bloeiende planten die zaden bevatten, en dankzij die zaden voor de nazaten zorgen.

Zo zijn noten ook vruchten - en granen, die eigenlijk gewoonweg extra grote zaden zijn, zijn ook vruchten.

Hoe zit het dus met groenten? Botanisch gesproken zijn groenten al de andere delen van de plant, met inbegrip van de bladeren - voorbeelden hiervan zijn salade en spinazie, de wortels - zoals wortelen en radijs, de stengels - zoals gember en selderij, en zelfs bloemknoppen, waarvan broccoli en bloemkool twee voorbeelden zijn.

Samengevat kunnen we zeggen dat als het van een plant komt en zaden in zich meedraagt (of, indien ze niet genetisch werden gemanipuleerd en normaliter zaden zouden hebben, zoals pitloze druiven, bijvoorbeeld) dan is het een vrucht. Zo niet: is het een groente.

Dus waarom in godsnaam wordt er ons aangeleerd dat dingen zoals paprika, maïs en komkommers groenten zijn? Want, wanneer we gaan winkelen, vinden we ze in de afdeling 'groenten'.

Voor een groot deel kunnen we een verwijt sturen naar de culinaire tradities waar de smaak veel belangrijker is dan de indeling. Als het om koken gaat, zijn vruchten meestal zoet en groenten hartiger, smakkelijker en minder zoet. Vruchten worden meestal als dessert geserveerd, of als snacks, daar waar groenten in het algemeen bij het hoofdgerecht behoren.

Uiteindelijk trekt het wetenschappelijke classificatiesysteem een duidelijke lijn tussen fruit en groenten, daar waar het culinaire classificatiesysteem aanzienelijker dubbelzinnig is en de hoofdreden waarom er zoveel verwarring bestaat tussen wat een groente is en wat een vrucht is.

Maar, indien je dit allemaal nog niet wist, hoef je vanaf vandaag niet meer verward te zijn en hoef je de dingen niet meer door elkaar te halen. Indien nodig: herlees zo nu en dan eens bovenvermelde tekst.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht