ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het ene water is niet gelijk aan het andere, en ijskegels geven hun geheimen prijs

Je hebt mensen die niets anders doen dan een studie maken van bevroren water, in dit geval hebben we het over ijspegels.
door Tsenne Kikke - woensdag 24 augustus 2011 4:41

IJspegels, of ijskegels, ontstaan doordat water, meestal van smeltende sneeuw of ijs, dat over een rand druipt, geleidelijk weer bevriest. Mensen die een studie van ijskegels maken, worden IJskegellogen genoemd, of iets in dien aard.

Zo’n Canadees team leverde het bewijs dat de ene ijskegel niet de andere is. Daar bedoel ik mee, dat men dacht dat alle ijskegels, dankzij de wetten van de zwaartekracht, mooi verticaal naar beneden, en dus conisch aangroeiden. Niets is minder waar. Hieronder vind je er de fotografische bewijzen van.

Wat men hier trachtte te bewijzen, is - onder andere - het volgende... Je hebt een ijskegel, en je breekt die halverwege in tweeën. Nu zou men mogen verwachten dat de nieuwe ijskegel die er zal aangroeien ongeveer dezelfde vorm zal hebben als het afgebroken stuk. Nu verkreeg men het bewijs dat dit niet klopt. De nieuwe ijskegel kan een totaal andere richting uitgroeien.

Ook dacht men dat de perfecte ijskegel een ruimte nodig had waarin het windstil is. Ook hier kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat het omgekeerde waar was: in een windstille ruimte zijn de ijskegels meer misvormd dan in een ruimte waar wél wind is.

Het lijkt er dus op alsof de wind de ijskegel in een rechtere baan houdt. En, anderzijds, als het windstil is, het water zijn eigen gang gaat.

Zo kwam men tot de vaststelling dat ook het ene water van het andere sterk verschilt. En het bewijs daarvan vond ik wonderbaarlijk boeiend om te aanschouwen.

Zie voor jezelf hoe verschillend de ijskegels zijn tussen, enerzijds gedistilleerd water - en, anderzijds, kraantjeswater.

Je weet dat, hoe zuiverder het water is, hoe 'doodser'. Zie voor jezelf hoe de ene ijspegel smaller is, maar sneller langer wordt dan de andere, die iets korter blijft, maar in volume horizontaler uitbreidt, omdat er veel meer ruwere deeltjes in het kraantjeswater aanwezig zijn.

Indien de uitleg iets té moeilijk overkomt, bekijk dan gewoonweg de twee onderstaande filmpjes.

Kraantjeswater

Gedistilleerd water

Indien je ook van deze twee voorbeelden een klein beetje onder de indruk was, speel dan de twee filmpjes tegelijkertijd af: dan zie je de verschillen veel beter. Merk ook op hoe de 'staart' van de kraantjeswater sterker heen en weer zwiebelt...

O ja: wat je in elk filmpje in amper 1 minuut ziet, heeft in het laboratorium 10 volle uren geduurd: elke ijspegel draait slechts om de 4 minuten éénmaal om zijn as om het neerdruppelend water gelijkmatig te verspreiden.

3 vragen... Ken je de antwoorden?

Voor de eclectici: heeft dit iets met 'involutie' en 'evolutie' te maken?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht