ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

21 juni 2010: in Stonehenge werd de jaarlijkse zonnewende gevierd

Elk jaar trekken mensen naar Stonehenge om de zomerwende te vieren. Doch is Stonehenge niet zo uniek meer. Overal ter wereld vinden wij soortgelijke stenen en onlangs nog in Oekraïne.
door Tsenne Kikke - woensdag 23 juni 2010 6:27

Zo'n 20.0000 mensen hebben maandag - 21 juni - de zonsopgang in de prehistorische steencirkel Stonehenge bijgewoond en al dansend en zingend gevierd. Er was geen bewolking, zodat de zon ook effectief te zien was. Het traditionele evenement op de toeristische trekpleister lokt steeds weer new age-aanhangers en zogenaamde neopaganisten, oftwel: nieuwe heidenen. 21 juni is, zoals bekend, de langste dag en dus ook de kortste nacht van het jaar, in tegenstelling tot 21 december.

De oorsprong van Stonehenge (waarschijnlijk gebouwd tussen 3000 en 1600 voor Christus) is nog altijd in nevelen gehuld, maar theoretici denken dat de steencirkel ooit onderdeel was van een enorme astronomische kalender. Anderen zeggen dat prehistorische zonaanbidders het bouwwerk optrokken aan de hand van de zomer- en winterwende.

Maar Stonehenge is niet meer zo uniek als men zou denken. Archeologen hadden reeds in 2008 nabij de stad Snidavka in Oekraïne prehistorische rotssculpturen ontdekt. De vondsten wordt omschreven als een 'nieuw Stonehenge' en ze zouden vijf- tot zesduizend jaar oud zijn. Het meest indrukwekkend is een veertien meter groot beeld van een zwangere vrouw. In totaal zijn er zo een tiental mysterieuze uit steen gehouwen beelden gevonden, die - naar het schijnt - veel ouder zijn dan Stonehenge.

In Oekraïne anderzijds heeft men vorig jaar ook een soortgelijk bouwwerk gevonden, waarvan we over de volgende weken en maanden meer zullen over horen, omdat er een documentaire wordt over gemaakt. Hieronder geeft een Youtube-filmpje jou er reeds een ideetje van.

Dan hebben we nog Armenië, de thuisbasis van G. I. Gurdjieff. Daar treft men monolieten en menhirs aan, die eveneens veel ouder zijn dan de stenen van Stonehenge. Men schat dat die van Karahenge, nabij het stadje Sisian, een 10.000-tal jaren oud zijn. Alweer een bewijs dat die homo sapiens van indertijd dichter bij Moeder Natuur stond dan wij vandaag de dag? Ik bedoel: als we de videobeelden aanschouwen van de aanwezigen in Stonehenge, en hen aanhoren, dan zou men bijna kunnen zeggen dat het eerder een jaarlijks carnavalfeest is, of een verkleed bal. Een happening zoals Woodstock, maar dan in 't heel klein.

In elk geval ging het er dit jaar veel rustiger aan toe dan de vorige jaren. De politie arresteerde slechts 34 aanwezigen, vooral in verband met drugsgebruik.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht