Recensie
door
Tsenne Kikke
Vilayanur S. Ramachandran is directeur van het Center for Brain and Cognition, hoogleraar aan de faculteit der psychologie en bij het Neurosciences Program van de universiteit van Californië in San Diego, en buitengewoon hoogleraar biologie aan het Salk Instituut.
Na zijn studie medicijnen kreeg hij een beurs om te promoveren aan het 'Trinity College van Cambridge University'. Hij begon met activiteiten op het gebied van de visuele waarneming. Hij is echter vooral bekend door zijn experimenten op het gebied van de gedragsneurologie, die weliswaar zeer eenvoudig waren, maar die een enorme invloed hebben gehad op de manier waarover we over het brein denken. Richard Dawkins noemde hem een 'hedendaagse Marco Polo', en Nobelprijswinnaar Eric R. Kandel betitelde hem als 'de moderne Paul Broca'. In 2005 kreeg Ramachandran de Henry Dale Medal en werd hij gekozen tot erelid voor het leven van de Royal Institution of Great Britain.
Andere vormen van eerbetoon zijn het fellowship van All Souls College, twee eredoctoraten, de jaarlijkse Ramón y Cajal Award van de International Neuropsychiatric Association en de Ariens Kappers Medaille van de Nederlandse Koninklijke Academie van Wetenschappen. In 2003 verzorgde hij de jaarlijkse Reith-lezingen voor de BBC (die in 1949 voor het eerst werden gehouden, toen door Bertrand Russell). In 1995 sprak hij de Decade of the Brain Lecture uit tijdens de 25e jaarlijkse bijeenkomst (het zilveren jubileum) van de Society for Neuroscience. Nog niet zo lang geleden verleende de president van India hem de op twee na hoogste burgerlijke onderscheiding en eretitel van India: de Padma Bhushan. Ramachandrans veelgeprezen boek Het bizarre brein (Phantoms in the Brain) vormde de basis voor een twee uur durende documentaire, die werd uitgezonden door PBS (een Amerikaanse niet-commerciële zender). Hij was te gast in de Charlie Rose Show en Newsweek noemde hem als lid van de Century Club een van de honderd belangrijkste mensen van deze eeuw.
'Zo werkt ons brein echt - wat fouten in de hersenen ons leren' is gewoonweg een prachtwerk! Het laat ons gewoonweg zien hoe we door ons brein worden bestuurd en dat we daar niet van zijn bewust, totdat er iets met die hersenen misloopt. Een stevig aanrader! We hebben er zelfs een nieuwsberichtje over gemaakt...
Hier is de link.